Kje si, prelepi svet, Sally Rooney

17,00 

Ni na zalogi

Opis

Kje si, prelepi svet je tretji roman irske pisateljske zvezde Sally Rooney, ki velja za glas milenijske generacije in literarni fenomen in se je proslavila kot ena najizvrstnejših sodobnih pisateljic. Prijateljstvo, spolnost, umetnost, vera, moč, hipne odstrnitve ljubezni – vse to so privlačne sile romana, ki ga naseljujejo protagonisti izjemnega uma in ranjenega srca. Vse, kar je med vrsticami, pa je stvar hrepenenja.

Že pri 26 letih je s prvencem Pogovori s prijatelji navdušila bralce in literarne kritike, samo leto zatem pa je z Normalnimi ljudmi osvojila prvo mesto prodajnih lestvic, pobrala večino pomembnejših književnih nagrad (med drugim nominacija za bookerja), roman je bil uvrščen tudi na seznam stotih najboljših knjig 21. stoletja.

V središču romana je zgodba štirih mladih. Fluid šelesti med Alice, ki ji je rojstvo pod srečno pisateljsko zvezdo prineslo denar, hišo ob morju in živčni zlom, in Felixom, ki mu je rojstvo v delavskem razredu prineslo bedno službo v skladišču in prelep glas za petje irskih napevov s sing~song naglasom in pristnim občutkom. Alice povabi Felixa na pot v Rim, od tu naprej so vse poti odprte. Eileen, ki medtem v Dublinu preboleva neuspelo zvezo, pa začne flirtati s Simonom, prijateljem iz otroštva … Roman se delno naslanja na bogato tradicijo pisemskega romana – prijateljici Alice in Eileen po elektronski pošti v kompleksni čustveno-intelektualni korespondenci izmenjujeta poglede na umetnost, naravo prijateljstva, svet, ki ju obdaja, na zapletene ljubezenske odnose, ki se odslikavajo vanju.

Prijateljstvo, spolnost, umetnost, vera, moč, hipne odstrnitve ljubezni – vse to so privlačne sile romana, ki ga naseljujejo protagonisti izjemnega uma in ranjenega srca.

Vse, kar je med vrsticami, pa je stvar hrepenenja.