Bambi: življenjska pot v gozdu, Felix Salten

29,99 

Ni na zalogi

Opis

Brezčasna pripoved o Bambijevem življenju v novem prevodu s čudovitimi ilustracijami Alenke Sottler se opira na izvirnik avstrijskega pisatelja Felixa Saltna in razkriva kompleksnost priljubljene zgodbe.

Življenje med srečo in izzivi gozda

Bambijevo življenje v gozdu je sprva srečno – ima veliko prijateljev in dnevi so polni veselja in brezskrbnosti. A potem pride zima in Bambi se sreča z nevarnostmi, ki jih ne razume. Primanjkovati začne hrane, Bambijev oče izgine, z mamo ostaneta sama in sta izpostavljena številnim nevarnostim. Pred srnjakom so velike in krute preizkušnje, saj je življenje v gozdu nevarno in negotovo …

Raznoliko popotovanje Bambija: pripoved, priredbe in nova izdaja

Brezčasno pripoved avstrijskega pisatelja Felixa Saltna iz leta 1923 so otroci po vsem svetu desetletja poznali predvsem po idealizirani Disneyjevi filmski priredbi iz leta 1942. A je zgodba, kot si jo je pred stotimi leti zamislil Salten, precej bolj kompleksna. Leta 2022 je pri ameriški založbi Princeton University Press izšla nova izdaja Bambija, ki se v celoti naslanja na izvirnik. Okoliščine nastanka in pomen Bambija je v spremni besedi popisal vodilni ameriški raziskovalec pravljic Jack Zipes, izjemne ilustracije pa so delo slovenske slikarke Alenke Sottler.

O avtorju

Izjemno talentiran avstrijski pisatelj Felix Salten se je rodil leta 1869 v Budimpešti. Bil je nadarjen opazovalec narave in živali, kar se odraža v njegovem čudovitem pisanju, v barvitih opisih gozdnega življenja ter opisovanju zapletenih odnosov med živalmi. S svojim izjemnim pisanjem je zaznamoval otroštvo mnogih bralcev po vsem svetu. Njegov opus pa ni zajemal le otroške literature, temveč tudi vrsto drugih raznolikih del, ki so prepletala človeške izkušnje z naravnim svetom, kar je pripomoglo k njegovi prepoznavnosti kot izjemnega avtorja svojega časa. Njegova dela so polna čustev, etičnih vprašanj in filozofskega razmišljanja. Knjiga Bambi je postala klasika, ki jo je pozneje prepoznal tudi Disney ter ustvaril priljubljeno animirano verzijo zgodbe. Saltnov prispevek k literarnemu svetu je neprecenljiv, saj je njegovo pisanje navdihnilo generacije bralcev k razmišljanju o sožitju med človekom in naravo.